2011. szeptember 27.


Új Mexikó_Utah

Új Mexikó
Új Mexikó is tele van indiánokkal. Volt olyan város, ahol csak indiánokat láttunk. Indiánok szolgáltak ki az üzletekben indián vásárlókat, indiánok takarították az utcákat és a restroomokat az indiánok után, indiánok bíráskodtak az indiánok felett a törzsi gyűléseken.
Az indiánokat nehéz megkülönböztetni a japánoktól, a kínaiaktól és a mongoloktól. Főleg, ha nincs kiírva rájuk.
Az indián rezervátumokban – némelyik akkora, mint Magyarország vagy Szlovákia vagy a kettő együtt – fél mérföldekként ki van téve egy tábla: ha iszol, akkor ne vezess. El bírjátok képzelni, ez mennyi tábla? Az indián rezervátumokban ezen kívül a táblák szét vannak lőve. El bírjátok képzelni, ez hány feleslegesen elpazarolt töltény?
Egyébként az indiánok roppant szimpatikus nép. Mielőtt a fehérek beköltöztek volna Amerikába, benépesítették a kontinenst. Sok törzsük volt, melyek tagjai sok nyelvet beszéltek. Indián törzsek: hopi, puebló, sziú, apacs, irokéz, hualapi, navahó. A hualapik élnek a Grand Canyonnál. Ők voltak a békés indiánok. Soha nem harcoltak. Fura módon a többi indián törzs nem bántotta őket, elfogadta, hogy ezek békések. Mellettük éltek a navahók. A navahók tanácsért az apacsokhoz jártak, mert bölcseknek tartották őket. Az apacsok sem tépték agyaraikkal az ellenség húsát, azonban jó stratégák voltak. Nem úgy, mint a sziúk, akik kitépték a fehérek szívét s megették – bármiféle megfontolás és indok nélkül.

Képződmények. Ott szemben a sziklák tetején van a kontinens legrégibb városa. Épp be volt zárva.

Igazából bármelyik táblát lefényképezhettük volna. 

Mi az érdekes ezen a képen?

Fütyibirodalom következik.

Oda megyünk.

Egy vékon fütyi két elszáradt fenyő között.

A fák itt elég nehezen vernek gyökeret. Összehasonlítás képpen: az a kis szemét a bal alsó sarokban egy ember.

Ilyen szűk kanyonokon verekedtük át magunkat, hogy lássuk a fütyiket.

Angi előreszaladt.

A három nővér.

A hét törpe.

Indián gyűlés.

Két varjú. Később elrepültek.

Lefényképeztem Angit a szakadék szélén. (Ilyenkor mindig nagyon vigyázok rá.)

Vigyázat, fütyik!

Kacér nő egy gigászi fütyivel.

Párbaj.


nukleáris fegyver olyan fegyver, amelynek az energiája atommag-átalakulásból származik. Két típusa kétféle magátalakulást használ fel: az atombomba esetén maghasadás következtében, a hidrogénbomba esetén magfúzió következtében az atommag kötési energiájaszabadul fel. Rendkívül nagy pusztító ereje van: egyetlen ilyen fegyver képes elpusztítani egy várost. Mivel a hasadáson és a fúzión alapuló bombák közös jellemzője, hogy az atommag (latinul és angolul nucleus = mag) átalakítása révén szabadítanak fel energiát, a legpontosabb közös elnevezés e robbanóanyagok különféle formáira a „nukleáris fegyver”. (wikipedia)
Az atombombát Los Alamosban találták fel.


Itt.

Itt a bejárat.
(By the way: a fénykép autóból készült. Nem sokkal a kép készítése előtt leparkoltunk a labor belső parkolójában, s kisétáltunk a bejárathoz. Miközben fotózgattunk - nem volt kiírva, hogy nem szabad - megállt három nemzetvédelmi autó, kirobbant belőlük pár gömb, s elhatározták, hogy letartóztatnak minket, mert veszélyesek vagyunk az államra. A jegyzőkönyv írása közben kiderült, hogy a velünk foglalkozó kerek kis ember nagyapja magyar volt. Ekkor abbahagytuk a faszozást. Mondta, hogy sajnos ő már nem beszél magyarul. Óvatosan újra faszozni kezdtünk. Kábé ennyi. A bejáratról készült képeket ki kellett törölni, a benti laborról készülteket meghagyhattuk. Az autóból azért még lefényképeztük isten fáját, hogy feltehessük a netre.)

Azték rom. A pueblók építették, akik elhagyták, mert nem volt víz, s akkor egy kis azték csoport elfoglalta.

Ugyanaz közelebbről.


Utah
Itt kígyók és skorpiók élnek. A világ egyik legveszélyesebb skorpiófajtája is őshonos a windows képernyővédőjén. Kígyók is élnek. Gondolom, gyakoriak, mivel mind a kettőt lencsevégre kaphattuk. Persze mi szeretjük a kígyókat és a skorpiókat, direkt olyan helyre építettük a sátrunkat, ahol kígyót láttunk, s készakarva építettük a sátrunkat egy skorpióra.


Olyan mint egy arc, nem?

Erről csináltunk videót is, ha rájövök, hogyan kell blogkompatibilis formátumot készíteni belőle, felteszem.

Ez is rajta van a videón.

Angi vezet, hogy én csodálhassam a tájat.

Benzinkút bölények helyett.

Fütyi.

Mi már öltünk skorpiót. És te?

Win 3.1. (Egy nikon d60-assal Win XP lenne.)


2 megjegyzés:

éva írta...

Szóval ezek voltak a biztonságos helyek. És ami ezután jön? Machu Pichu, Nazca, Amazonas, Parana, kígyók, krokodilok, drogbárók, csempészek... Limában csak van net!

viktor írta...

van :)

Megjegyzés küldése