2011. szeptember 27.


Új Mexikó_Utah

Új Mexikó
Új Mexikó is tele van indiánokkal. Volt olyan város, ahol csak indiánokat láttunk. Indiánok szolgáltak ki az üzletekben indián vásárlókat, indiánok takarították az utcákat és a restroomokat az indiánok után, indiánok bíráskodtak az indiánok felett a törzsi gyűléseken.
Az indiánokat nehéz megkülönböztetni a japánoktól, a kínaiaktól és a mongoloktól. Főleg, ha nincs kiírva rájuk.
Az indián rezervátumokban – némelyik akkora, mint Magyarország vagy Szlovákia vagy a kettő együtt – fél mérföldekként ki van téve egy tábla: ha iszol, akkor ne vezess. El bírjátok képzelni, ez mennyi tábla? Az indián rezervátumokban ezen kívül a táblák szét vannak lőve. El bírjátok képzelni, ez hány feleslegesen elpazarolt töltény?
Egyébként az indiánok roppant szimpatikus nép. Mielőtt a fehérek beköltöztek volna Amerikába, benépesítették a kontinenst. Sok törzsük volt, melyek tagjai sok nyelvet beszéltek. Indián törzsek: hopi, puebló, sziú, apacs, irokéz, hualapi, navahó. A hualapik élnek a Grand Canyonnál. Ők voltak a békés indiánok. Soha nem harcoltak. Fura módon a többi indián törzs nem bántotta őket, elfogadta, hogy ezek békések. Mellettük éltek a navahók. A navahók tanácsért az apacsokhoz jártak, mert bölcseknek tartották őket. Az apacsok sem tépték agyaraikkal az ellenség húsát, azonban jó stratégák voltak. Nem úgy, mint a sziúk, akik kitépték a fehérek szívét s megették – bármiféle megfontolás és indok nélkül.

Képződmények. Ott szemben a sziklák tetején van a kontinens legrégibb városa. Épp be volt zárva.

Igazából bármelyik táblát lefényképezhettük volna. 

Mi az érdekes ezen a képen?

Fütyibirodalom következik.

Oda megyünk.

Egy vékon fütyi két elszáradt fenyő között.

A fák itt elég nehezen vernek gyökeret. Összehasonlítás képpen: az a kis szemét a bal alsó sarokban egy ember.

Ilyen szűk kanyonokon verekedtük át magunkat, hogy lássuk a fütyiket.

Angi előreszaladt.

A három nővér.

A hét törpe.

Indián gyűlés.

Két varjú. Később elrepültek.

Lefényképeztem Angit a szakadék szélén. (Ilyenkor mindig nagyon vigyázok rá.)

Vigyázat, fütyik!

Kacér nő egy gigászi fütyivel.

Párbaj.


nukleáris fegyver olyan fegyver, amelynek az energiája atommag-átalakulásból származik. Két típusa kétféle magátalakulást használ fel: az atombomba esetén maghasadás következtében, a hidrogénbomba esetén magfúzió következtében az atommag kötési energiájaszabadul fel. Rendkívül nagy pusztító ereje van: egyetlen ilyen fegyver képes elpusztítani egy várost. Mivel a hasadáson és a fúzión alapuló bombák közös jellemzője, hogy az atommag (latinul és angolul nucleus = mag) átalakítása révén szabadítanak fel energiát, a legpontosabb közös elnevezés e robbanóanyagok különféle formáira a „nukleáris fegyver”. (wikipedia)
Az atombombát Los Alamosban találták fel.


Itt.

Itt a bejárat.
(By the way: a fénykép autóból készült. Nem sokkal a kép készítése előtt leparkoltunk a labor belső parkolójában, s kisétáltunk a bejárathoz. Miközben fotózgattunk - nem volt kiírva, hogy nem szabad - megállt három nemzetvédelmi autó, kirobbant belőlük pár gömb, s elhatározták, hogy letartóztatnak minket, mert veszélyesek vagyunk az államra. A jegyzőkönyv írása közben kiderült, hogy a velünk foglalkozó kerek kis ember nagyapja magyar volt. Ekkor abbahagytuk a faszozást. Mondta, hogy sajnos ő már nem beszél magyarul. Óvatosan újra faszozni kezdtünk. Kábé ennyi. A bejáratról készült képeket ki kellett törölni, a benti laborról készülteket meghagyhattuk. Az autóból azért még lefényképeztük isten fáját, hogy feltehessük a netre.)

Azték rom. A pueblók építették, akik elhagyták, mert nem volt víz, s akkor egy kis azték csoport elfoglalta.

Ugyanaz közelebbről.


Utah
Itt kígyók és skorpiók élnek. A világ egyik legveszélyesebb skorpiófajtája is őshonos a windows képernyővédőjén. Kígyók is élnek. Gondolom, gyakoriak, mivel mind a kettőt lencsevégre kaphattuk. Persze mi szeretjük a kígyókat és a skorpiókat, direkt olyan helyre építettük a sátrunkat, ahol kígyót láttunk, s készakarva építettük a sátrunkat egy skorpióra.


Olyan mint egy arc, nem?

Erről csináltunk videót is, ha rájövök, hogyan kell blogkompatibilis formátumot készíteni belőle, felteszem.

Ez is rajta van a videón.

Angi vezet, hogy én csodálhassam a tájat.

Benzinkút bölények helyett.

Fütyi.

Mi már öltünk skorpiót. És te?

Win 3.1. (Egy nikon d60-assal Win XP lenne.)



California_Arizona

California
Szerettünk volna eljutni San Franciscóba. Nem jött össze. Szerettünk volna találkozni Johnny Deppel. Nem jött össze. Szerettünk volna Malibun Malibut inni. Ez sem jött össze.
Az összes amerikai közül a californiaiakat értettük a legkevésbé. A „tüdü” Los Angelesben azt jelenti „total”. A „hödj” Los Angelesben azt jelenti „how do you do”.A „trü” Los Angelesben azt jelenti harminc, a „trö” pedig azt, hogy tizenhárom - az ü-t és az ö-t általában elnyelik.. Feltehetően azonban azok közül, akikkel véletlenül szóba álltunk, mert rávitt a kényszer, mi tudtunk legjobban angolul. Hollywoodban biztosan élnek olyanok, akik nálunk is jobban beszélik a nyelvet. Például Arnold Schwarzenegger. Vagy Gábor Zsazsa.
LA (már becézzük, kiérdemeltük) igazából egy barominagy gettó. Főutcája omladozó házainak alagsorában vénséges kínai apók és anyók árulják portékáikat. Aranyláncos feketék bandukolnak résnyire szűkült szemmel, mobiltelefonjaikról reppet bömböltetve burritostól foltos farmerben a bokájukon. Meg ilyenek.
A külvárosban van egy Brooklynhoz hasonló környék és Beverly Hills, aminek nagyobb része Ligetfaluhoz hasonlít, kisebbik része pedig villanegyed. És a külvárosban – vagy az már egy másik város? – van Hollywood.
Azt hiszem, LA gazdagnegyedeiben volt legrosszabb autót vezetni. A csodálatos luxuskocsijaikkal állat módjára közlekedő gazdagokat cseppet sem izgatja, ha esetleg megtörik az autójukat – vagy másét. (Arról nem is beszélve, hogy 16 sávos autópályák útvesztője öleli körbe a várost. Félelmetes.)
California egyébként drága hely. Azóta bárkinek említettük, hogy ott jártunk, utálkozva nézett. Valamiért az amerókaiak nem szeretik Californiát. Egy példa: amikor elhagytuk az államot, megálltunk egy városban. A várost egy folyó szelte ketté: egyik oldalán Arizona, másik oldalán még California. A californiai oldalon 4.16 $/gallon, az arizonai oldalon 3.49 $/gallon volt a benzin. Mi a californiai oldalon tankoltunk.

A néni a McDonald's-ban vidéki magyar nagymamára emlékeztetett. Spanyolul beszélt. Őt értette a személyzet, minket nem.

 Annyi tetkót láttam Amerikában, hogy megkívántam, s egy hollywoodi szalonban meg is csináltattam életem első tintafoltját.

Más nem jutott eszembe, így Jimi Hendrix monogramját nyomattam magamra. A kontúrok után azonban abbahagyattam, mert nem tetszett a "mester" munkája... :( 

A számomra legfontosabb csillagokról teszek közzé egy listát. Mindegyikük meghatározó szerepet játszott az életemben. Fontos a sorrend, de fontos a csillagok színe is. Vannak köztük kék csillagok és vannak rózsaszín csillagok!

David Hasselhoff azért fontos számomra, mert neki köszönhetően a nyolcvanas években pontiakkal álmodhattam, ezért lett belőlem az, aki vagyok.


 Arnold Schwarzenegger azért fontos számomra, mert a terminátor kettő késztetett a Rage Against the Machine hallgatására.
 Johnny Depp azért fontos számomra, mert általa megismerhettem Leonard Di Caprio igazi énjét a Gilbert Grape-ben.
 Chuck Norris azért fontos számomra, mert bebizonyította, hogy a vezetéknevedben két "r"-rel is lehet élni.
 Gábor Zsazsa azért fontos számomra, mert még él.
 ...azért fontos számomra, mert egyszer még lesz valaki.
 Jimi Hendrix azért fontos számomra, mert a történtek után már nem írhatom azt, hogy nem fontos számomra.
 Gábor Éva azért fontos számomra, mert magyar (volt?).
Sylvester Stallone azért fontos számomra, mert amikor kicsi voltam, azt hittem, hogy nő, ahogy felcseperedtem, rájöttem, hogy nem.







Arizona
LA-t elhagyva (kb. este 9-kor) úgy terveztük, hogy egy highway melletti pihenőhelyen majd alszunk a kocsiban. Nem jött össze. Az összes „rest areának” (ejtsd „rüör”) becézett pihenőhely ideiglenesen zárva volt. 400 mérföld/4 energiaital és enyhe aritmiás zavarok után úgy döntöttem, az első kijáraton lefordulok az útról és az út mentén alszom egyet - Angi már az út felénél kidőlt. Reggel hangos motorzúgásra ébredtünk. Ez volt az első találkozásunk a 66-os úttal. Kiderült, hogy annak a szélén állítottam le az autót.
Ha valaki még hisz a 66-os rút romantikájában (a hülye amerikai motorosokon kívül), ki kell, hogy ábrándítsam. Az út nagy egy része már járhatatlan, egy részét átépítették, s a szélesebb, kényelmesebb államközi utaknak a része lett: semmi esély rá, hogy Chicagóból LA-be végigevickélj rajta.
Arizona nagyon tetszett mindkettőnknek. Tele van indiánnal. Az apacs rezervátum nagy része Erdély fenyvesekkel vadregényes tájaira emlékeztetett – ami nekünk nagyon bejön. A különbség mindössze annyi, hogy olyan magasan van, amit a Kárpátokban már alpesi zónának nevezünk, mivel azonban az apacsok jóval délebbre élnek, a klímája és a növényzete is (kb.) ugyanolyan.

Kúpocska a 66-os út mentén.

A 66-os út egyik irányba...

...és a 66-os út a másik irányba.

Aszfalttetkó.

A 66-os út a romantikus utazót egy romantikus időutazáson viszi keresztül. Az időutazás neve: Oatman.

A romantikus utazók szeretettel simogatják meg a bolhás lomantikákat.

Ösztövér öszvérke bandukol.

Az állatok a verandákon is otthonosan mozognak.

Csacsi.

Még csacsi.

Még csacsik.

Posta.

A hatvanhatos út néha kanyarog is.

Kúp.


Grand Canyon
Ezt nem szükséges kommentálni... Csak egy kicsit.
Elmondanám például azt, hogy roppant szép. Meg ilyeneket.

Itt még csak kis hasadéknak tűnik. Ez a vége a hualapa indián rezervátum része.

Angi szeret kiállni a szakadék szélére, én pedig szeretem féyképezni.

Most fényképezem az előző képet.

Oda másztunk le.

Néha fura fényviszonyok uralkodnak a Grand Canyonban.

Mókus. Amerika tele van állattal.

Mászunk lefelé. Körülbelül kilenc óra ereszkedés után értük el a Coloradót.

Az Indián Oázis nevű helyen vertük fel a sátrat.

Valahol a Grand Canyonban.

Ennyire kanyarog az ösvény.

Ha szerencséd van, láthatsz egy vörös folyó felett átívelő szivárványt a kanyon alján.

Ha még nagyobb szerencséd van, kettős szivárványt is láthatsz átívelni a Colorado felett. (Ha pecched van, az optikád nem alkalmas a kettős szivárvány lefotózására.)

A szivárvánnyal szemben ezt láthatod.

Angi szerint ez vicces kép. (Épp le akarok ülni.)

Szerintem ez viccesebb. (Angi felfelé mászik a hegyen.)

Ez a tábla mindkettőnk szerint vicces volt az éjszakai szálláskeresés közben.