2011. szeptember 21.


Denver_Salt Lake City_Yellowstone_Nevada

Denver
Az első város volt, amit sajnáltam elhagyni. Bácsik sakkoztak az utcákon, kínai nénik sütötték rendelésre a kaját az utcán, playboynyuszinak öltözött lányok tartottak biciklifelvonulást, blokkolva a város forgalmát , színes zongorák voltak szétszórva a városban, rajtuk felhívással, hogy nem dísz-, hanem használati tárgyak. A város látképe egyébként New Yorkéhoz hasonlítható. Szuper hely.

Gift shop: made in slovakia.

Angi egy fénykép erejéig úgy csinál, mintha tudna zongorázni.




Salt Lake City
Hatalmas, tágas, csendes… Arra mindenesetre jó volt, hogy autót béreljünk. Amerika nagy része bejárhatatlan kocsi nélkül. A tömegközlekedés csak a nagyobb városokat köti össze. A vidéki kisvárosokba, nemzeti parkokba lehetetlen eljutni, ha nincs autód.
Idővel rájöttünk, hogy a közlekedési szabályok egyszerűek, a kocsi irányítása is az. Ha valaki azt mondja, hogy az automata sebváltós kocsi rossz, az még nem vezetett törökülésben, kávézás közben. Remek érzés törökülésben kávézni a volán mögött. A vezetésről nem fogok írni, annyira közönséges lett 5000 mérföld után, hogy minden kezdeti ötletem a homályba veszett.

Itt még nincs megtörve az eleje... (Valami állat elénk ugrott a Yellowstone-ban, s a bokrokban sikerült lefékeznem. A sárhányót másnap leszereltem és kihorpaszottam, hogy ne legyen olyan csúnya, úgyhogy csak kisebb karcolások látszódtak a későbbiekben.)

Texasi rendszám. Texas csak ennyiben szerepelt az életünkben.



Yellowstone
 A föld első nemzeti parkja. Az USA-ban csak itt él még a grizzly. Máshol kiirtották. Évente 14 grizzly döglik meg az emberi felelőtlenség miatt. Emberi felelőtlenség az emberi étel és az emberi szemét szerteszét hagyása. A mohó medve beledöglik, ha megeszi.
A Yellowstone-ban vannak gejzírek. A gejzírek az indiánok szent helyei voltak. Ma már csak pénzért látogathatják az indiánok őseik szent helyét. A szent gejzírek 100 fokosak és savasak. Tényleg csak szeretni lehet őket, gyakorlati hasznuk nincs – az államot kivéve, ami pént szed azért, hogy az indiánok és nem indiánok megnézhessék őket.
Szép.

Így éltünk egy ingyenes kempinghelyen.

Élőben nagyobbnak tűnt...

Állat fut a gejzírek felé.

A Nagy Gejzír kitörés közben.

A gejzírtavacskák színe attól függ, hogy milyen baktériumok élnek bennük.

A Török Gejzír kitörése fél óráig tartott.

Bölények tartották fel a forgalmat.

Egy forró, színes tó.

Rózsaszín sapka színesíti a forró, színes tavat.



Idaho
Itt élnek a parasztok. Híresek a krumplijukról. Erre büszkék, minden idahói rendszámtábla emlékezteti az átutazókat e tényre. Az idahói parasztokról nem készítettünk fotókat, mivel éjszaka utaztunk át az államon. A parasztok éppen aludtak. Sajnálom.


Nevada
Hallottatok már a nevadai sivatagról? Jó hely. Olvastam egy könyvben, hogy két férfi át akart kelni a nevadai sivatagon, de útközben lerobbant a kocsijuk. Belőtték a térképen, hogy hol lehetnek, s látták, hogy 10 kilométerre van egy kis indián település. Elindultak hát arrafelé, hogy benzint és vizet szerezzenek. Első nap nem sikerült elérniük. Második nap estére véletlenül visszatértek előző napi táborhelyükhöz. Reggelre egyikük meghalt. A barátja ekkor megsütötte a halott combját és megette. Egész nap ment, majd összeesett: végül megtalálták és megmentették valakik.
Remek kis sztori. Inspirált, hogy vigyünk magunkkal 10 liter vizet az összecsukható bandaszkánkban és tele tankkal vágjunk neki.
A sivatagig még két várost érintettünk. Az egyik Reno, ami kis las vegas, a másik pedig Virginia City, ami nagy turistavároska a hegy tetején a sivatag előtt – úgy reklámozzák, hogy Virginia Cityben visszamész az időben. Minden második bolt édességkimérés volt. Minden második bolt gift shop volt.

Highway.

Ugyanaz a highway.

Mit tanultam meg 3 nap alatt a sivatagban…
-         fenyőtobozon rizst főzni
-         egy liter vízből tetőtől-talpig megmosakodni
-         a hangya lehet akkora, mint egy tücsök
-         nyulak mindenhol vannak
-         McDonald’s is van mindenhol
-         nem pisilsz, a bőrödön keresztül párologtatsz, mint valami kétéltű
-         vannak benne bicikliző és rozsdás babakocsit húzó emberek, akik a semmiből a semmibe tartanak (a sivatagban rozsdás babakocsit húzó hajléktalanok babakocsiján lepedőnyi méretű USA-zászló lengedezik)
-         a Dr. Pepper nem oltja a szomjat
-         a  Jack Daniels sem
-         a tányért felesleges elmosogatni, elég, ha elnyalod
-         a víz fontosabb az élethez, mint a cigi
-         a citromos-fokhagymás szósz rossz
-         nappal a bőrödet levetnéd, éjjel négy kéne belőle

Virginia City.

Antikváriumban (VC).

Távolabbról...

SZintén VC.

A bácsi egy színházi előadást néz. A bácsi is egy színházi előadás. Pénzért szabadon fényképezhető.

Vadlovakra figyelmeztet (de lehet, hogy szamarakra).

No?

És Még Több Nevada...

Temető a sivatag közepén.

Angi elindult szétnézni.

A fényképen nem látszik, de a komplexum csupán egy mosodából, egy benzinkútból és egy baptista templomból állt. Majdnem mindegyik létesítményt kihasználtuk.

Előttünk ugyanez volt.

Egy zöld "oázisban" (is) kempingeztünk.

Az aranyásók laktak benne a 19. században. Egy olasz mester műve.

Este raz, este raz, este stokrát...

Ez valami elkorcsosult fenyőféle.

Még mindig a sivatag.

Így néz ki a moapa indián rezervátum.

Elhagyjuk a moapa indián rezervátumot.

És miből élnek a moapa indiánok?

Chip

&
Dale

Képződmény.

Mind a ketten az útra koncentrálunk.


Képződmény.