2011. december 16.


Ha nem azzal lennétek elfoglalva így tél elején, hogy az életetekért küzdjetek, hanem Buenos Airesben, a La Plata partján üldögélnétek rövidnadrágban a fűben, akkor nektek sem tűnne úgy, hogy hülyeségeket írok (ez a cím)
Tegnap Jonatánnal és Dáviddal megváltottuk a világot.
Amikor Jonatán és Dávid egy héttel ezelőtt besomfordált a Buenos Airesben fellelhető legolcsóbb hippitanya legolcsóbb hatágyas, fürdő nélküli szobájába, Angi kissé megszeppent és közölte, ami sok, az sok, azért egy hajléktalannal és egy fogyatékossal együtt lakni már túlzás. Jonatán volt a hajléktalan, Dávid a fogyatékos.
A későbbiekben fény derült az alábbiakra (jövő időben: az alábbiakra fény derül a későbbiekben):
Dávid marseilles-i, és annak ellenére, hogy kissé esetlen a mozgása, vastag szemüveget visel, a mellkasa bal oldalát pedig egy traktorkerék-tetoválás dobja fel, nem fogyatékos. Dávid nagyapja ráadásul magyar. Debreceni. Amikor mondtam neki, hogy a magyar foci szar, a kinematográfia fekete-fehér érájába kapaszkodva ellenvetésként Puskást és a Honvédet említette.
Jonatán párizsi. Annak ellenére, hogy Nerudát olvas, öt nyelven beszél, négy évig rögbizett, tényleg nincs lakhelye, kutya helyett pedig zoknit tart az ágya mellett. Angi szerint harap. Legalábbis őt már megugatta.
Ritkán találkozni ilyen utazókkal. Nyolc hónapja vannak úton. A hátizsákjukban csak többszörösen ronggyá olvasott könyvek és ronggyá hordott ruhák vannak. Meg egy madzagon lógó, mechanikus, piros vekker. Ez azért kicsit fura, nem?
Más. Ha egy búr, egy baszk, egy székely, egy majdnem és egy san marinói ül egy asztalnál és kokalevelet rágcsálva a függetlenségről beszélget Buenos Aires olasznegyedében, abban azért van valami vérlázító, nem?
Tudtátok, hogy San Marinóé a világ legrégibb alkotmánya? A Wikipédia azt állítja, 1244-ben alkották. 101 évvel a san marinói alkotmány megszületése után a tatárok ismét betörtek Erdélybe, a székelyek azonban gyorsan és határozottan kiverték őket az országból. (Hol vannak már a tatárok? Hol vannak már azok a harcos székelyek?) 200 évvel a san marinói alkotmány megszületése után lett Magyarország királya V. László, aki kivégeztette Hunyadi Lászlót. (Hol van már V. László és a majdnem VI. László?) Kolumbusz vihetett volna magával egy példányt a san marinói alkotmányból az inkáknak – mondjuk a Biblia helyett. (Hol vannak már az inkák és Kolumbusz?)A san marinói alkotmányt kézzel írták és másolták megszületése után még legalább 211 évig.
A tangót itt úgy hívják, milonga. Néhol a turisták miatt úgy is nevezik, tangó. Hogy tudják, a milonga, az a tangó. Az argentin tangó (más néven milonga) és a Hollywoodban tangónak hitt, vérpezsdítő állvabaszás között körülbelül ugyanaz a különbség, mint a Madonna mögött gimnasztikázó lányok és a diszkóban lötyögő pattanásos, kövér kislány tánca között – alapjaiban ugyanaz, de a tanulásra fordított idő eltérő.
A tangóbárok legérdekesebb attribútuma, hogy az emberek 90 százaléka egyedül vagy ugyanazon neműek társaságában érkezik. Amikor elkezdődik a zene, mindenki felpattan és párt keres magának. A felkérés nem szóval történik, hanem tekintettel. Ennek a tekintetnek neve is van, de spanyol. A párok három szám erejéig együtt maradnak, majd egy fél perces rock & roll vagy szamba alatt mindenki helyet foglal, és ismét megszólal három szám erejéig a milonga. Felpattannak és… Ez így megy körbe-körbe. Angi nagyon szereti. A tangóbár igazából partnerkereső klub. A zenét és a táncot leszámítva jó hely. Hasznos hely.
Rájöttem, hogy az s-sel kezdődő angol szavakat sokkal nehezebben jegyzem meg, mint másokat (ilyen például: switch, split, swarm, strike, stroke, siege, struck stb.), ami kőkemény akadály lehet a nyelv elsajátításához vezető rögös úton. A Grimm kiadó angol-magyar-angol kis-szótárának angol-magyar része 305 oldalas, amiből az s-sel kezdődő szavak oldalainak száma 45. Tehát a szavaknak több mint az 1/8-a kezdődik s-sel. Ha a szótáram jól tükrözi az angol nyelv arányait, akkor angolban minden nyolcadik szó s-sel kezdődik (nem szeretnék minden nyolcadik szót kihagyni, ha ……… anyahajó, mert összefüggéstelenné, érthetetlenné, követhetetlenné válna a ………..vércse (ez egy madár) fészkére). A szótárban szereplő maradék 25 betű mindegyikére (átlagolva) 10,02 oldal jut. C-vel kezdődő szóból is sok van az angolban. De azokat meg tudom jegyezni. Például tudom azt, hogy az utolsó, c-vel kezdődő angol szó a szótárban a „Czech”. Ennek jelentése magyarul: „cseh”. (A „cseh” az én szótáram magyar-angol részében a hatvannyolcadik szó. Ez azért szimbolikus, nem? Gondolj csak 1968-ra!)
Van még egy szobatársunk, egy brazil srác, aki általában a szoba előtt ül és a portással füvezik. Tudtátok, hogy Argetnínában legális a fű? Amikor viszont kokateát főztem magamnak, kérdezték, hogy hoztam be az országba. Mondtam nekik, hogy a hátizsákomban. A kokatea nem legális Argentínában. Ezt ma tudtam meg.
Itt mindenki matét iszik. A kicsik, a nagyok, az idősek és fiatalok egyaránt – a mindenki nem egy meggondolatlan általánosítás. Véleményem szerint a yerba maté legális doppingszer. És rohadtul addiktív. Ha mész a városban, mindenfelé a hónuk alatt termoszt szorongató járókelőket látsz. A termoszban forró víz van, azzal öntik le a matét. A parkokban, a fűben emberek üldögélnek és matét szürcsölnek. Leírom, hogyan csinálják. Mindig egy darab teatök van a társaságban – ezt nevezhetjük akár bögrének is, de nem az –, ebbe a teatökbe beleállítják a teapipát (a hőt jól vezető, fém szívószál, a végén szűrővel), a teatököt egyharmadáig megtöltik száraz, apróra tört matéval. Felöntik a termoszból vízzel. Nem szabad megkavarni, mert akkor keserű lesz. A maté felszáll a teatök tetejére, nem ülepszik le. Az első teaivó kiszürcsöli a vizet a felszínen úszkáló maté alól. Utána megint felöntik, s a második szürcsöli le. És ez így megy körbe-körbe – mint a tangó. Soha nem isznak többen egyszerre. Jó kis rituálé, mi? És még csak alkohol sincs benne.
Uruguayban az egy főre eső éves maté fogyasztás 10 kiló felett van. Az üzletben a legkisebb kiszerelés a fél kilós csomag, ami akkora, mint nálunk az egy kilós lisztes zacskó.
A maté hosszú távú használatának jótékony hatásairól sokat lehetne írni. De nekem ilyenek nincsenek. Saját tapasztalat a rövidtávú hatásáról: megbolondítja az agyat. Folyamatosan gondolkodsz, beszédkényszered van, számolod a szótárban a szavakat, megpörgeted időnként a Rubik kockádat, nem bírsz elaludni és hülyeségeket írsz.
A Rubik kockát nem lehet kirakni! Hirtelen.

Puerto Montt: német telepesek építették ki.

Szép. Színes.

Egyél tojást, ha terhes vagy!

Pistashow.

Parasztklasszicizmus, fából.

Angi felmászik a babákra.

Lada - Chile déli részén egy vidéki városban. 

Puerto Varas.

Vulkán.

Vulkán alatt kajakozó kajakosok.

Puerto Varas egy szép háza.

Bandi barátomnak sikerült beazonosítania ezeket a pulyka nagyságú röpködő madarakat. Fekete arcú íbizek sétálgatnak a parkban.

Bandi szerint ez egy füstös karakara. Annyira gyakori Patagónia északi részén, mint máshol a galambok.

Fa.

A fának a levelei.

Bariloche, Patagónia fővárosa.

Angi.

Üldögélek Bariloche historizáló főterén.

Lóherék.

Ha nagy a por, sok az arab.

És a túrasznob.

Buenos Airesben így pihennek a kutyák.

Kilenc óra várakozás.

Angi Miklósa. (Karamellába forgatott mogyi, karamellakrém, fél kiló yerba maté, coca-cola, egy tábla törökméz, előre feldarabolt wc-papír, narancsos tic-tac.)

Buenos Aires főterén.

Buenos Aires főterén: parlament, előtte egy sor toj-toj és a papucsából köveket rázogató turista.

Buenos Aires legnagyobb zsinagógája. Argentínában sok a zsidó és sok az antiszemita. Előbbiek a nácik elől menekültek ide, utóbbiak a zsidók bosszúja elől. A 2000-es években a náci fattyak még javában öldösték a zsidókat és robantották és gyújtogatták a zsinagógákat.

A holocaust-múzeum plakátja.

Ilyen fa nincs.

Bandi szerint picui galambocskák. Gyakoriságuk vetekszik az egyszerű galambokéval.

Ombu fák árnyékában.

Az egyetem. Meghitt közeg.

Rózsaszín hídon egy streetart-majom.

Angi mosolya.

 
A Papírgyár - Buenos Aires egyik leghíresebb tangóiskolája.

Sakk. Háttérben a La Boca stadion. A felállás érdekessége, hogy mindkét csapat jól áll, azonban amelyik megpróbálna sakkot adni a másiknak, mattot kap.

Street Art.

Az erkélyről integet Evita, Perón és Eva Braun. 

Színes ház, turistakacatokkal megtöltve.

Angi szerint van némi hasonlóság a két figura között.

A háttérben egy gigantikus falfirka.

A falfirkászok a városkép javítására törekednek Buenos Airesben.

Mi lenne, ha Magyarországon az ostoba tagek helyett ilyeneket festenének a falakra a fiatalok?

Angika megkeresi az útravalót.


By the way: legközelebb nem tudom, hogy mikor és nem tudom, hogy honnan jelentkezem, mert Kínában illegális az effajta közösségi tevékenység...