2012. február 22.


Elefántot nyalni jó

Kambodzsa
Eddigi utunk csúcspontja. Kambodzsa piszkosul jó hely. A turistáknak ilyeneket szoktam mondani: very safe, the people are very kindly, peaceful and helpful, the food is very good. Meg hasonlókat. Nekünk ilyeneket szoktak mondani: the food and the water is dirty and smelly, eat just on the tourist place, not on the street, be safe, Cambodian deceive you. Meg hasonlókat.
Szerintem a kaja nem piszkos. Ellenben nagyon jó. Angival közmegeggyeztünk, hogy a legjobb, amit eddig Ázsiában ettünk. Először utunk során ettünk gulyást. Az volt a neve, hogy kwon ton ti. Vagy hueng top kip. És volt benne kicsi zöld tök meg limetta. És nem kenyeret adtak hozzá, hanem rizst. Ettünk lecsót, ami nem paprikából és paradicsomból készült és ettünk kolbászt, aminek curry íze volt.
Az volt az érzésem, hogy valami köztes kaját eszem, ami a francia gyarmatosítók és a khmerek konyhájának keveredéséből született. Nagyon izgalmas ízvilág. Sokkal változatosabb, mint amit eddig tapasztaltunk.
Az első kambodzsai élményem az volt, hogy Angi háromszor ment be a fürdőszobába és háromszor jött ki hozzám értetlenkedni, míg végül rájött, hogyan kell használni a zuhanyt. A zuhany egy vízzel megtöltött olajoshordó volt, amiben egy műanyag bili úszkált. A zuhanyzás legegyszerűbb módja, ha a bilivel locsolod magad. Anginak is ez volt az első izgalmas tapasztalata Kambodzsában. Háromszáz forintba került a szállás, ami egyébként egy családi ház volt, aznap túl sok vendéggel: a vendéglátónk saját ágyát ajánlotta fel, ha nála maradunk.
Második fura tapasztalatom az volt, hogy a szállásadónk nem tudott mit kezdeni a sztoicizmussal (sztoicizmus=vállrángatás). Folyamatosan azon fáradozott, hogy a kedvünkben járjon. Ezért folyamatosan döntésekbe kényszerített, aminek a végén ő kerül döntési helyzetbe, s ezt nem nagyon szokhatta meg. Mondjuk: lecsukjam a villanyt? Becsukjam az ajtót? Hozzak szúnyogriasztót? Stb. Mindre az volt a válaszunk, hogy nekünk mindegy. És mi nem értettük az ő meglepetését, és ő nem értette, hogy lehet nekünk mindegy. Nekünk tényleg mindegy volt.
A kambodzsai közúti forgalom szabályai elméletileg megegyeznek bármelyik nemangol európai ország közlekedési szabályaival, a városi forgalomnak azonban gyakorlatilag nincsenek szabályai. Az ember egyszerűen felül a motorkájára, biciklijére vagy autóba pattan és megy. Nincsenek sávok, ismeretlen a kanyarodási ív, a zebra és a szemafor (láttunk ilyeneket, de szerintem csak városkép imázs volt). Ott mész, ahol akarsz: csupán választás kérdése, hogy az úttest jobb vagy bal oldalán haladsz-e. Első pillantásra félelmetesnek tűnik, később azonban rájössz, hogy sokkal biztonságosabb, mint a szabályokból terhelt európai forgalom. A nemkurvaasszertív kambodzsaiak épp a szabályok hiánya miatt nagyon figyelnek egymásra. A nemkurvaasszertív kambodzsaiak nem akarnak senkit összetörni, még akkor sem, ha a törvény értelmében joguk lenne rá.
Angkor monumentális. Gondolkodtam rajta, hogy a Machu Picchu vagy Angor e a gigászibb. Nem tudtam eldönteni. De Angkorban jobban éreztem magam. Az inka műemlék folyamatosan hemzseg a turistáktól, Angkorban viszont volt, hogy egyedül másztam meg egy akkora templomot, amit kucsmaként rá lehetne húzni egy kisebb falura.
Úgy gondolom, egyszer majd visszatérek Kambodzsába, és akkor majd máshova nem is megyek, hanem maradok ott, amíg csak tudok.


Busszal koltozott egy csalad. A ket szemelyes agy vege lathato a kep jobb oldalan. 

Siam Reap csatornajaban halaszgato bennszulottek.

Tetveszo majmok.

Angi es mas majmocskak.

Angkor Wat.

Egy apro templom az Angkor Wat-ban.

Valami romok.

Angkorban mindenkinek van legalabb egy fotomachinaja.

Hazra nott fa.

Ez kivetelesen vilagi epitmeny.

Bringaval kozlekedtunk a romok kozott.

Vidamak voltunk.

Vigyazz, bottal jaro oregek!

Cambodia STOP

Kicsi gyik a furdoszobankban.

Ismet egy szakralis epitmeny belsejeben.

Profi koprofil.

Atnez a jobb mellen.

Aki megengedheti, motoros riksaval viteti magat romtol romig.

Angi ismet lenez.

Szinten vilagi rom. (Onnan lehetett megkulonboztetni, hogy a vilagi epitmenyeket buddhak helyett elefantok oriztek.)

Az elozo epulet a cseh jobb segitsegevel lett ilyen snassz kis rom.

Az egyik kiraly egyik haremholgyenek masa.

Kapu.

Japan turistaktol keregetnek a kislanyok. Egyikuk bogni kezdett, hogy adjanak neki penzt. Hozzank nem mertek kozeliteni, kesobb kiderult, hogy tolem feltek. A keregeto gyerekek altalaban elbujtak, ha kozeledtem felejuk. Angi csak akkor volt biztonsagban, ha melletem maradt. A jelenseg oka ismeretlen szamunkra.

Hat...

Elefant, tehat vilagi.

Oroszlan es kupola a lemeno nap fenyeben. :)
(Adtunk am a giccsnek.)

Normal szarvasmarhakat nem lattunk, de mindenhol voltak batengek (a kepen) es haziasitott gaurok  (gayalok). Az indiai szent tehen is gayal, nem a mi kedves, aprocska tehenkenk. Mindketto a bivalyra hasonlit leginkabb. 

Igy varjak a turistak a naplementet.

Ez a csomag cigi 50 forintba kerult. A felirat azt jelenti: szabadsag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése